Geng

Monday, April 22, 2013

Penangan Laman Sosial...

Assalamualaikum wbt..
hai korang, what up? sihat sume? Lama da ku xpost entri baru sejak buke semester baru ni, bz sangat..
anyway, sekarang ku nk cite sal laman sosial yang macam3 da sekarang ni, twitter, fb, instangram,skype ..yg newest punye ni we chat, keek, line...mcm2 da skrg..ku skrg xdgr da frienster...idup lagi ke frienster ni?
bila da berlambak laman sosial gini, mesti byk kebaikan dan keburukannya.

Tiap kali nk wt ssuatu keje mesti bgtw status hatta msuk jamban pun ade org gtw...mak aii..agaklah2 weh, xkan hal mcm tu nk bgtw..punca byk laman gini sbb ramai da wt bisnes mlalui laman sosial, korang tahu x stp kali kite buke laman2 ni, akan berpuluh2 aliran bet n charged servis dorang dpt, ni sbnrnye pengaruh bisnes IT, yg dipelopori oleh Mark Zuckerberg ni. Mmg berbaloi2lah bisnes dorang ni, xya penat2 g keje sana sini, duduk dpn Lappy, Notebook, tgu je servis korang berjalan..sngnye alahai..

Tapi sebenarnya, distributor2 laman sosial ni sbnrnye terdedah kpd hackers jugak, so dorang kne standby block tricked or malware yg blh blok dorang punye laman2 ni dari Hackers, kira ada risiko jugaklah buat benda ni, bagi kita orang muslim pe faedahnya benda2 gini, tentulah skali jawapannye berdakwah, daripada kreativiti kite mghasilkn video ke, audio ke, n buat kata2 puitis ke akan mnarik golongan yg sdikit lalai dr anutan agamanya utk merenung n muhasabah balik dirinye, mmg agk advance ckit kalu wt keje dakwah ni kt laman2 gini, n itulah yg spatutnye sesama kite muslimin muslimat menyebarkan bnde yg betul cume agk risiko jgklah kalau amk bnde yg xbetul hujah or fhmannye akan membuat si pengikut laman tsbut lebih terpesong n tsasar jauh, bahaya toll, so igt2lah..

Bagiku, laman2 yg sedia ada ni gunakanlah sbaik2nye, terutama menolong sedara2 kite Muslimin Muslimat kt negara yg bergolak SYRIA,PALESTIN,YEMEN, MYANMAR, bantulah mereka dgn menyebarkan bantuan yg dperlukan, pastikan no akaun tu betul, jgan main masuk je duit dlm akaun fake tu, selidik dulu betul ke tidak, itu sahajalah yg dpt kite sumbang setakat yg mampu bukan? pendek kata ade buruk n baiknye laman2 sosial ni, yg pasti korang kne gune yg sbaik2nye..

Maka ku nk exposekan kepada teman2 blogers sekalian, sudi2kanlah add or folow laman sosial ku ini hehehe, yang baik, korang share, yang buruk, jgn kutuk, tp nasihatilah aku..
twitter: @NikMdSyazwan
blog: albaahir.blogspot.com

nantikan entri seterusnye
wassalam....

2 comments:

  1. moga blog ini terus beri manfaat pada yang lain..
    may Allah bless~

    ReplyDelete